Over steigerhout

Wat is het verschil tussen oud of gebruikt en nieuw (vers gezaagd) steigerhout?

Oud steigerhout is gemaakt van gebruikte vurenhouten steigerplanken. Oud steigerhout is vaak zo grijs omdat er bouwstoffen zoals cement in de planken trekt. Naast schades als schroefgaten en spijkergaten, en soms zaagsporen vind je ook wel verfspatten en af en toe een licht vermolmde plek. En natuurlijk de karakteristieke kleuring van het rood van het baksteenstuifsel van de steenzaag of slijper is te ontdekken. Dit heb je bij nieuwe planken niet.

Ze zijn donkerder van kleur, robuuster, hebben sporen van hun vorig leven in de bouw met zand en cement. Uiteraard gebruikt Hulzhout alleen maar droog steigerhout en word splintervrij geschuurd en kan op aanvraag extra behandeld worden met een lak. Het is een grote uitzondering dat een meubel van gebruikt steigerhout kaarsrecht of zonder oneffenheden gemaakt kan worden. Dit is dan ook de charme van een meubel van oud steigerhout.

Vers gezaagd nieuw steigerhout is Europees vurenhout het heeft een lange vezel en is zeer taai, wel zacht en lichter van kleur en strakker. Onbehandeld en na enkele maanden in weer en wind vergrijst de steigerplank en buiten na ongeveer een half jaar krijgt ook nieuw steigerhout een donkere kleur, maar krijgt nooit het echte robuuste karakter als oud steigerhout. Het proces van vergrijzing tot volledig grijs duurt langer.

Een meubel van oud steigerhout is duurder dan nieuwe steigerhout, dat komt omdat de prijs van oud steigerhout duurder is dan nieuw steigerhout.
Oneffenheden op planken is heel normaal zolang de toplaag altijd maar goed geschuurd wordt.
Steigerhout is meestal nog vochtig. De droogtijd voordat er mee gewerkt gaat worden ligt rond de 6 tot 8 weken.

Steigerhout werkt altijd een beetje. Hoe droger de plank hoe minder dat het hout gaat werken. Kieren tussen planken is heel normaal. Strak op elkaar (na een langere tijd) is bijna onmogelijk.
De meubelen hoef je niet te behandelen, maar is wel aan te raden om er langer van te genieten. Een transparante lak geeft bijna dezelfde uitstraling maar voorziet het hout wel van een beschermlaag. Ook kan je het hout een kleur mee geven. Wil je de nerven en de structuur van het hout altijd blijven zien dan kun je het beste een, whitewash, grey wash aanbrengen.

Comments are closed.